گارنت(Garnet)

۷۲ بازديد

گارنت (به انگليسي: Garnet) با فرمول شيميايي از مجموعه كاني هاست و از واژه گراناتوم اخذ شده‌است. انحلال آنها در اسيدها به سختي صورت گرفته و بندرت ذوب مي‌شوند. متغير - براي ايزومورف‌هاي مرتبه بالاي آن عناصر Mg- Fe - Ca- Al- V -Cr -Zr -Ti -Mn - Y در كانيها به صورت اوليه يافت مي‌شوند. قرمز روشن تا قرمز تيره - قهوه‌اي تيره - سياه رنگ اثر خط:سياه براي اولين بار در ايتاليا كشف شد و از نظر شكل بلور: رمبودودكائدر، رنگ: بي‌رنگ - سياه - صورتي - قرمز تيره - سبز روشن - بنفش تيره - قرمز روشن -، شفافيت: غير شفاف - نيمه كدر، شكستگي: صدفي - نامنظم - خشن، جلا: شيشه‌اي - چرب - ابريشمي، رخ: ناقص- مطابق با سطح و در رده‌بندي سيليكات است همچنين خاصيت مغناطيسي ندارد و منشأ تشكيل آن ماگمايي - پگماتيت - دگرگوني - دگرگوني مجاورتي - آبرفتي است.

همايند كاني‌شناسي (پارانژ) آن سختي - چگالي - انحلال در اسيدها -رخ - اشعه Xاسفالريت - لوسيت - اوياليت - روبيس- كلريت- بيوتيت- فلدسپات ها- كوارتز است ، از نظر ژيزمان بلوري - آگرگات دانه‌اي - توده‌اي - فشرده - دانه‌اي در آبرفت‌ها فراوان است و بيشتر در در زون‌هاي ماگماتيك و دگرگوني مجاورتي، اسيدي و كربناتي يافت مي‌شود.

تركيب شيميايي گارنتها با فرمول ساختمان كلي A3B2(SiO4)3 بيان مي‌شود. در اين فرمول موضع A با كاتيونهاي Ca و Mg، Fe+2 يا Mn+2 و موضع B با كاتيونهاي Fe+3، Cr+3 اشغال مي‌شود. گارنتها بر اساس فرمول شيميايي به انواع زير تقسيم مي‌شوند:

پيروپMg3Al2(SiO4)3 در تركيب آن معمولاً مقداري Ca و Fe+2 وجود دارد. رنگ آن از قرمز تيره تا تقريباً سياه تغيير مي‌كند. اغلب شفاف است و به همين خاطر در جواهر سازي مصرف مي‌شود. نام آن از يك واژه يوناني به معني آتش‌سان گرفته شده است. رودوليت نامي است كه به گارنت ارغواني يا قرمز مايل به صورتي روشن داده شده و تركيب آن با دو بخش پيروپ و يك بخش آلماندين مطابقت دارد.

آلماندين Fe3Al2(SiO4)3 در تركيب اين كاني ممكن است Fe+3 جايگزين Al مي‌شود و نيز mg به جاي Fe+2 قرار گيرد. رنگ آن از قرمز كاملاً تيره در انوع شفاف و قيمتي تا قرمز مايل به قهوه‌اي در گارنتهاي نيمه شفاف و معمولي تغيير مي‌كند. نام اين كاني از محلي در آسياي صغير معروف به آلاباندا، كه در زمانهاي گذشته گارنتها در آنجا تراش و صيقل داده مي‌شدند، گرفته شده است.

اسپسارتين Mn3Al2(SiO4)3 در تركيب آن معمولاً Fe+2 جاي مقداري Mn را مي‌گيرد و Fe+3 تا حدودي جانشين Al مي‌شود. رنگ مايل به قهوه‌اي تا قرمز دارد.

گروسولار (آمونيت يا سنگ دارچين): Ca3Al2(SiO4)3 در اين كاني اغلب Fe2+ جايگزين Ca مي‌شود و Fe+3 به جاي Al قرار مي‌گيرد. به رنگهاي سفيد، سبز، زرد، قهوه‌اي دارچيني، قرمز كمرنگ يافت مي‌شود. نام آن از واژه‌اي در گياه‌شناسي براي نوعي انگور فرنگي، به علت رنگ سبز روشن اولين گروسولار، گرفته شده است.

آندارديت كاني نسبتاً فراواني است. در تركيب آن ممكن است جايگزيني Al به جاي Fe+3 و نيز Fe+2، Mn+2 و Mg به جاي Ca رخ دهد. رنگ آن سايه‌هاي مختلفي از زرد، سبز، قهوه‌اي تا سياه را نشان مي‌دهد. رمانتوييد نوعي آندراديت سبز رنگ، با جلاي الماسي است كه به عنوان جواهرات مصرف مي‌شود. آندراديت از نام كاني شناس پرتغالي دي آندردا گرفته شده است.

اوارويت رنگ سبز زمردي دارد و از نام كنت كنت اوارو گرفته شده است.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.